Kesätyöhaut ovat jo hetken aikaa olleet kuumimmillaan, ja moni opiskelija on viime aikoina rustaillut yhden jos toisenkin työhakemuksen. Kävimme kysymässä Vaasan yliopiston Urapalveluiden amanuenssi Katri Pöntiseltä vinkkejä viestijän kesätyö- ja harkkahakurumbaan.
P.S. Katriin ja Urapalveluiden toimintaan voit tutustua tarkemmin lukemalla aiemmin julkaisemamme haastattelun.
Mahduta hakemukseen ainakin nämä: motivaatio, osaaminen ja persoona
Katrin mukaan ehdottomasti tärkein asia työnhaussa on se, että näyttää omalla asenteellaan motivaationsa hakemaansa työhön. Pitää siis pystyä osoittamaan se, että ala kiinnostaa ja on innokas oppimaan uutta.
Usein työnantajat nimittäin hakevat ennen kaikkea motivoitunutta persoonaa, josta saa käytännön harjoittelun kautta kasvatettua tiimiin sopivan työntekijän. Hyviä tapoja tuoda motivaatiota esille ovat esimerkiksi alaan kohdistuva intohimo ja tulevaisuuden tavoitteet. Kukapa ei kiinnostuisi urheilutoimittajan paikan hakijasta, joka twiittailee vapaa-ajallaan herkeilemättä urheilusta ja haluaa tehdä sitä tulevaisuudessa myös ammatikseen?
”Asenteen lisäksi hakemuksessa ja haastattelussa tulisi näkyä selkeästi oma osaaminen, eli toisin sanoen se, mitä tarjottavaa sinulla on hakemallesi organisaatiolle. On tärkeää muistaa, että osaamista saa muualtakin kuin töistä. Viestijälle mainitsemisen arvoisia asioita ovat esimerkiksi some-aktiivisuus, bloggaaminen tai ainejärjestölehteen kirjoittaminen. Myös opiskeluprojektien opit tai oman opinnäytetyön tekemisen myötä kehittynyt asiantuntijuus kannattaa mainita, jos niissä on pientäkään linkkiä haettavaan työhön."
Usein myös ajatellaan, ettei aiempien kesien ”hanttihommia” ole järkeä mainita. Oikeasti näissä töissä oppii tärkeitä työelämätaitoja, jotka on hyvä tuoda hakemuksessa esille. Kyse on eniten siitä, että osaa tunnistaa opinnoissa, töissä ja vapaa-ajallaan oppimansa asiat ja tuoda ne selkeästi esille.
Ei myöskään pidä unohtaa, että töihin haetaan ennen kaikkea kiinnostavaa ja työyhteisöön sopivaa ihmistä. Hakemuksessa tulisi siis tuoda esiin myös omaa persoonaa esimerkiksi harrastusten tai kiinnostusten kautta. Luovalla alalla myös hakemuksen ulkoasulla voi erottua, kunhan välttää turhaa yliampuvuutta ja pitää mielessä hakemansa työpaikan toimintakulttuurin.
Tuo vahvuutesi rohkeasti esiin
Millaisia taitoja viestijällä tulisi olla työkalupakissaan? Hakuasiakirjoissa kannattaa tietysti korostaa sitä ammattiosaamista, mitä hakuilmoituksessa mainitaan, mutta alta löytyy hieman vinkkejä siihen, mitä vahvuuksia viestinnän alalla yleisesti arvostetaan.
”Valtakunnallisen yliopistojen alumniseurantakyselyn avulla kerätään tietoa valmistuneiden työllistymisestä ja työelämäajatuksista. Viimeisimmän kyselyn mukaan Vaasan yliopiston viestijäalumnit pitivät työssään erityisen tärkeänä muun muassa suomen kielen viestinnän hallintaa, stressinsietokykyä ja yhteistyötaitoja”, Katri kertoo.
Kaikki kyselyssä esiin nousseet tärkeänä pidetyt taidot näkyvät alla olevasta kuvasta. Listaa voi käyttää inspiraationa siihen, millaisia asioita viestijä voisi hakupapereissaan korostaa.
”Vahvuuksien mainitsemisen lisäksi myös niiden perustelu on tärkeää. Kun pystyy osoittamaan taitonsa oman elämän esimerkkien kuten kouluprojektin vetämisen, järjestöaktiivisuuden tai vaikka hyvien arvosanojen avulla, antaa se hakijasta heti osaavan ja uskottavan kuvan”, neuvoo Katri.
Some ja hakusanat työnhaussa – mitä pitäisi muistaa?
Sosiaalinen media on melkein poikkeuksetta osa jokaisen viestintäammattilaisen työkenttää. Omaa osaamista kannattaakin tuoda esiin monikanavaisesti sosiaalisen median eri palveluissa. Laadukas somesisältö on eduksi esimerkiksi silloin, kun somekanavat linkkaa työhakemukseen.
”Seuraamalla oman alan yrityksiä ja asiantuntijoita sekä osallistumalla aktiivisesti alan keskusteluun annat itsestäsi asiantuntevan ja kiinnostuneen kuvan. Omalla some-aktiivisuudellasi todistat myös hallitsevasi sosiaalisen median alustojen käytön. Eri alustoilla kannattaa käyttää samaa kuvaa, koska se tehostaa mieleen jäämistä. Erottuvalla ja ammattimaisella sometuksella rakennat omaa brändiäsi, ja parhaassa tapauksessa voit saada sen ansiosta jopa työtarjouksia.”
Sosiaalista mediaa voi hyödyntää myös suorassa työnhaussa. Esimerkiksi LinkedInissä tai Twitterissä voi jakaa oman CV:n tai työnhakuvideon. Oikeanlaisilla häshtägeillä varustetut julkaisut tavoittavat usein suuriakin yleisöjä pienessä ajassa. Suorassa työnhaussa toimivia asiasanoja voisivat olla esimerkiksi #rekry, #kesätyö, #työnhaku, #harjoittelupaikka ja #viestintä.
Työhakemuksissa kannattaa muutenkin kiinnittää huomiota siihen, millaisia sanoja niihin sisällyttää. ”Erityisesti jos hakee isoon firmaan, jossa hakemuksia todennäköisesti käsitellään rekrytointijärjestelmän avulla, kannattaa käyttää täsmälleen samoja ilmaisuja kuin ilmoituksessa. Näitä sanoja on kuitenkin hyvä höystää esimerkiksi adjektiiveilla, jotta hakemukseen saa persoonallista otetta. Esimerkiksi ilmaus urheiluun hullaantunut someosaaja kertoo hakijasta jo muutakin kuin vain sen, että hän on taitava sosiaalisen median käyttäjä”, Katri havainnollistaa.
Pienempiin paikkoihin hakiessa luovuutta voi käyttää hieman enemmän, ja osaamisen voi tuoda esiin muussa muodossa, kuten esimerkiksi käyttäen mainittujen asiasanojen synonyymeja.
Vältä näitä: neljä yleisintä virhettä työnhaussa
Loppuun kysyimme Katrilta vielä yhteenvedon siitä, mikä opiskelijoilla menee useimmiten työnhaussa pieleen. Vältä siis näihin mokiin syyllistyminen seuraavaa hakemusta tehdessäsi!
-Iris Aarola
Comments