top of page
  • Writer's pictureCoMedia Ry

CoMedian excursio Helsinkiin

Päivitetty: 23. elok. 2023

28.3.–30.3.2022


Ensimmäinen päivä – Yle ja Sitra

Excursio starttasi junamatkalla Vaasasta kohti Helsinkiä. Aamu Helsingissä alkoi vierailulla Ylen Luovalle talolle. Meidät otettiin innolla vastaan, sillä opiskelijaryhmät eivät ole päässeet pitkiin aikoihin vierailulle sinne. Saimme heti aluksi napata mukaamme aamupalaa, jonka jälkeen siirryimme kuuntelemaan Ylen toiminnasta tarkemmin.

Yle


Viestintäpäällikkö Anne-Mari Rajala kertoi aluksi Ylen viestinnästä, sen tavoitteista ja brändin roolista julkisessa organisaatiossa. Tämän jälkeen viestintä- ja brändipäällikkö Jere Nurminen selitti lааjemmin Ylen sisällöistä, kuten esimerkiksi Yle Uutisista ja YleX:stä. Oli kiinnostavaa kuulla myös, minkälaisia konkreettisia käytänteitä Ylen toimituksella on ja miten esimerkiksi työvuorot jakautuvat päivän ympärille.


Sitra


Ensimmäisen päivän viimeinen yritysvierailu oli Sitralle. Tulevaisuustoimistossa meidät otti vastaan Anna Solovjew-Wartiovaara, joka työskentelee Sitralla tulevaisuusviestinnän parissa. Hän kertoi aluksi uratarinansa ja kuinka tulevaisuudentutkimuksen opinnot johdattelivat hänet juuri Sitralle töihin. Lopuksi teimme Heikot signaalit -keskusteluharjoituksen, joka herätti vilkasta keskustelua esimerkiksi tabuista, tulevaisuuden trendeistä ja toivosta. Vierailu herätti erityisesti ajatuksia siitä, että varmasti jokainen voisi hyötyä tulevaisuudentutkimuksen opinnoista.


Päivän lopuksi oli tarjolla rentoa oleilua afterworkkien merkeissä.


Toinen päivä – Korner, MTV ja Kela


Korner


Seuraava päivä starttasi aamuyhdeksältä viestintätoimisto Kornerilla. Paikka oli erittäin viihtyisä ja sympaattinen. Ensin saimme valita aamupalapatongit ja smoothiet, jonka jälkeen pääsimme kuuntelemaan näkemyksellisestä viestintätoimistosta tarkemmin.


Korneria esittelivät meille sen johtaja Nina Jakonen, asiantuntija Emmi Paajanen ja nuorempi asiantuntija Sonja Karosvuo. Kolmikko kertoi, että he hoitavat esimerkiksi eri yritysten strategista viestintää, vaikuttajamarkkinointia, sisällöntuotantoa ja mediaviestintää. Työnkuviin kuuluu myös sisäisiä palavereja ja asiakkaiden kanssa kontaktointia. Unohtamatta tietenkään

toimistokoirien rapsutteluja! Vierailun loppupuolella kävimme keskenämme vielä kiivaat debatit ennalta annetuista aiheista. Väittelimme esimerkiksi puolesta ja vastaan siitä, tarvitseeko brändi aktiivisia sosiaalisen median kanavia pärjätäkseen nykypäivän markkinoilla. Viestijöillä oli tietysti erinomaisia pointteja sanottavanaan.


MTV


Seuraavaksi suuntasimme Ilmalaan MTVlle. Saavuimme suoraan auditorioon omenapiirakoiden ja juotavien kera. Salissa meille näytettiin videokooste MTVn kevään ohjelmakirjosta, joka konkretisoi hyvin tv-tuotannon puolta. Viestinnästä kertoivat meille tarkemmin MTVn yritysviestintä- ja vastuullisuuspäällikkö Tea Siikonen sekä viestinnän harjoittelija Henna Väänänen. He kertoivat erittäin laajasti viestinnän eri osa-alueista, joiden parissa he saavat työskennellä. Oli jopa hieman yllättävääkin, miten pienellä tiimillä kaikki saadaan hoidettua tiedotteista laajempiin strategiaviestintäkokonaisuuksiin. Esitykset antoivat hyvää konkretiaa siihen, kuinka moniulotteisia viestinnän työt ovat. Oli


myös kiinnostavaa kuulla molempien urapolut, sillä viestintä ei ollut heidän ensimmäinen ajatuksensa. Vierailun loppupuolella toimituspäällikkö Mona Haapsaari kertoi vielä tarkemmin MTVn toimituksesta, ja kuinka viestijän olisi mahdollista saada jalkaa oven väliin sitä kautta.


Kela

Kela oli päivämme viimeinen yritysvierailukohde. Kuulimme verkkoviestinnän asiantuntija Saara Saloselta sisältöjen tuottamisesta ja niiden kehittämisestä. Hieman yllättävää oli, että Kelassa tehdään myös laajasti visuaalista viestintää, joka tulee ilmi tiedon visualisoinnin ja videotuotantojen kautta sisäisille kanaville. Datan

visualisointisuunnittelija Hanna Tarna kertoikin, että Kelan yksi

tavoite on tuottaa visuaalisesti laadukasta materiaalia, jota media voi helposti jatkohyödyntää. Tiedon visualisoinnin avulla on myös tarkoitus saavuttaa kohderyhmiä ja tuoda tukea kirjalliselle tekstille.


Yksi laaja kokonaisuus, josta meille kerrottiin, liittyi asiakasviestintään ja someen. Viestintäasiantuntija Verneri Aalto kertoi, kuinka Kela päätyi TikTokiin ja kuinka

Instagramin kautta voi saada nopeasti yhteyttä asiakaspalveluun. Somesisältöjen tavoittavuutta ja vaikuttavuutta myös mitataan ja seurataan aktiivisesti. Kokonaisuudessaan Kelasta jäi sellainen mielikuva, että siellä tehdään viestintää äärimmäisen laajasti, ja kaikki pienimmätkin yksityiskohdat on otettu huomioon.


Illemmalla comsulaiset tapasivat Helsingin yliopiston viestintätieteilijöitä. Pienessä tapahtumassa hengailtiin rennosti Media ry:n ainejärjestötiloissa ja tutustuttiin tuleviin kollegoihin.



Viimeinen päivä – Kuudes ja Ympäristöministeriö


Kuudes


Viimeinen vierailupäivä alkoi Kuudennella, joka tituleerasi itsensä luovaksi business design toimistoksi. Kuudennella tehdään monipuolisesti palvelumuotoilua, visuaalista suunnittelua ja käyttöliittymä- ja käyttäjäkokemussuunnittelua. Digitaalisen suunnittelun päällikkö Anni Uimosen yritysesittelyn jälkeen siirryimme tarkastelemaan muutamia case-esimerkkejä, jotta saimme hieman konkretiaa näistä aiheista.


Tarkastelimme ensin projektijohtaja Juha Kauran kanssa Sarfvik Golf Appia, jonka Kuudennen väki oli suunnitellut alusta saakka. Oli mielenkiintoista nähdä, kuinka tarkkaan sovellus oli kehitetty juuri golffareiden tarpeita kuunnellen. Suunnittelijat olivat nimittäin huvittuneita siitä, kuinka tärkeää golffareille on esimerkiksi nurmen kosteudesta ja tuulen suunnasta kertovan datan merkitys. Tämä kertoo mielestäni siitä, että Kuudes ottaa asiakkaidensa tarpeet tosissaan huomioon.


Toinen Kuudennen case käsitteli Helsingin kaupungin verkkosivujen kehittämistä asiakaslähtöisemmiksi ja ketterämmiksi. Vanhempi digitaalinen suunnittelija Elina Patjas kertoi, että hanke on erittäin laaja, sillä verkkosivut sisältävät paljon asiantuntijatietoa eri osa-alueista. Myös sivujen laajuus on tuonut omat haasteensa kehittämiseen, sillä jokaisen linkin on toimittava ja vietävä oikeaan osoitteeseen. Vaikka ei uskoisi, tällaisessa hankkeessa menee Kuudennen mukaan ajallisesti jopa kaksi vuotta, sillä verkkosivun osa-alueita suunnitellaan yhdessä erilaisten asiantuntijatiimien kanssa. Tällä tavoin uusi sivusto saadaan mahdollisimman asiakaslähtöiseksi.

Lopuksi pääsimme vielä tutustumaan tarkemmin toimistoon, joka sisälsi paljon seisomatyöskentelytilaa ja oman valokuvausstudion.



Ympäristöministeriö


Yritysvierailujen viimeisenä paikkana pääsimme vielä tutustumaan Ympäristöministeriöön. Myös Jyväskylän viestinnän opiskelijat olivat samaan aikaan omalla Helsingin excursiollaan, joten olimme kuuntelemassa esitystä yhdessä. Ympäristöministeriön viestintäpäällikkö Riikka Lamminmäki ja viestintäasiantuntija Liisa Kemppainen kertoivat aluksi hieman siitä, mitä ministeriössä tehdään ja mitä

viestintäosasto tekee. He selittivät, että viestinnällä on itseasiassa aika hyvä asema talossa, sillä viestinnän tekijät pääsevät mukaan esimerkiksi johtoryhmien kokouksiin. Lopussa saimme esittää ruhtinaallisesti kysymyksiä kaikesta viestintään liittyvästä, jolloin kuulimme myös molempien mielenkiintoiset urapolut. Päällimmäisenä mieleen jäi se, että kumpikin kertoi valtion työpaikoista pelkkää hyvää. He myös pitivät siitä, että työtehtäviä ja -paikkoja pystyi talon sisällä vaihtamaan kätevästi, jolloin työn mielekkyys pysyy yllä.


Yhteenveto


Ylipäätään jokaisessa vierailukohteessa oli erittäin mukava tunnelma, ja ihmiset olivat äärimmäisen ystävällisiä. Useammastakin paikasta kävi ilmi, että viestinnän ala on täynnä useista eri taustoista olevia ihmisiä, mikä monipuolistaa alaa entisestään. Vierailut konkretisoivat myös hyvin sen, mitä eroja on julkisen ja yksityisen sektorin työpaikoissa viestinnän osalta. Myös case-esimerkkien myötä viestinnän konkreettinen tekeminen eri paikoissa selkiytyi huomattavasti.







Teksti: Teea Lampila

Kuvat: Teea Lampila & Kuudes




95 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page