top of page
DSC_5432.jpg

Vuosijuhlat

Vuosijuhla on akateeminen tilaisuus, johon liittyy etikettisääntöjä liittyen pukeutumiseen, pöytätapoihin sekä illan kulkuun. Ennen varsinaista juhlaa järjestetään cocktail-tilaisuus, jossa illan kunniavieraat antavat tervehdyksensä ainejärjestölle.

Juhlien jälkeen on jatkot ja juhlien jälkeisenä päivänä on rennompi tapahtuma, silliaamiainen, lyhyesti sillis. Sillikselle sopiva asu ovat perinteiset opiskelijahaalarit.

Pukeutumisen etikettisäännöt

Oikealla pukeutumisella osoitat arvostustasi juhlaa ja muita juhlijoita kohtaan. Vuosijuhlille on seuraavat pukeutumisen vaihtoehdot: frakki, tumma puku, täyspitkä iltapuku tai kansallispuku. Frakin kanssa on pidettävä valkoista taskuliinaa. Frakin tai tumman puvun alle tulee valkoinen frakkipaita tai kauluspaita. Frakin kanssa on puettava valkoinen rusetti ja tumman puvun kanssa juhlava solmio. Kenkien on oltava mustat ja juhlavat, ja niiden kanssa on mustat/ihonväriset sukat.  

Täyspitkä iltapuku voi olla mekko. Hihattoman täyspitkän iltapuvun kanssa puetaan hartiahuivi, jonka saa ottaa pois pääruuan tullessa tai mikäli illan emäntä ottaa omansa pois ennen pääruuan tullessa. Hartiahuivia ei tarvita, mikäli mekko on hihallinen. Pitkät hiukset laitetaan kiinni juhlavasti. Mekon kanssa kuuluu olkahihnaton asuun sopiva kirjekuorilaukku. Kenkien osalta täytyy olla umpinaiset iltapukuun sopivat kengät. 

Akateemiset kunniamerkit

Juhlapuvun olennaisena osana toimii akateemiset kunniamerkit. Vaasan yliopiston viestintätieteilijät käyttävät oman ainejärjestön CoMedian hopea-mustaa ainejärjestönauhaa ja Vaasan yliopiston ylioppilaskunnan punakeltaista kuntanauhaa. 

Frakin tai puvun kanssa kuntanauhaa kannetaan niin, että se laskeutuu oikealta olkapäältä alas vasemmalle. Nauha laskeutuu frakin kanssa liivin ja paidan välissä ja tumman puvun kanssa solmion päällä takin alla. Nauha on hyvä kiinnittää paitaan esimerkiksi olkapään kohdalta hakaneulalla. 

Täyspitkän iltapuvun kanssa nauhaa kannettaan vasemmalta olkapäältä alas oikealle. Nauha ei saa koskettaa paljasta ihoa, mutta mikäli ihokosketusta ei voi välttää, nauhan pystyy taittamaan näppärästi ruusukkeeksi. Ruusukkeen voi kiinnittää hakaneulalla pukuun vasemmalle miehustalle. CoMedian vuosijuhlilla CoMedian nauha on yllä ja VYY:n alla. VYY:n kuntanauhassa punaisen raita tulee alle sekä punainen keskiraita keskelle. . 

Ainejärjestön nauhan saa ostettua CoMedian Cololta ja ylioppilaskunnan kuntanauhan VYY:n palvelutoimistolta. VYY:n lyhyempi kuntanauha on noin 50 cm ja sen saa kolmella eurolla VYY:n toimistolta. Pidempi kuntanauha on noin 150cm ja sen saa viidellä eurolla VYY:n toimistolta. Lyhyempi kuntanauha on sopiva niille, jotka taittavat nauhaa ruusukkeeksi. Pidempi kuntanauha on taas parempi niille, jotka haluavat kantaa sitä olkapäältä alas. CoMedian lyhyempi kuntanauha on neljä euroa ja pidempi kahdeksan euroa. 

Yleiset etikettisäännöt top 5

 

  1. Juhliin on saavuttava ajoissa, sillä myöhästyminen on erittäin epäkohteliasta.

  2. Hartiahuivin saa ottaa pois vasta, kun pääruoka tuodaan tai silloin, kun illan emäntä riisuu omansa.

  3. Ruokailuvälineitä käytetään illallisella aloittaen uloimmasta veitsi- ja haarukkaparista.

  4. Laseja ei kilistetä skoolatessa.

  5. Kunnioita ja kuuntele illan puhujia ja muita esiintyjiä.

Vuosijuhlat 2021

Video: Michael Walden

Palkitsemisperinteet

CoMedian perinneohjesääntö hyväksyttiin kevätkokouksessa 2023, jonka mukaan CoMedia ry voi myöntää jäsenilleen huomionosoituksia aina vuosijuhlan tai vastaavan tilaisuuden yhteydessä. CoMedialla on kolme huomionosoitusta: kunnianauhan käyttöoikeus, hopea ansiomerkki ja kultainen ansiomerkki.

Kunnianauhan käyttöoikeus voidaan myöntää itsenäisenä huomionosoituksenaan (12§). Kunnianauhan käyttöoikeuksia voidaan myöntää vuodessa korkeintaan neljä kappaletta. Käyttöoikeuden myöntämisestä päättää yhdistyksen hallitus.

Hopeinen ansiomerkki voidaan myöntää huomattavista ansiosta yhdistyksen hyväksi (16§). Hopeinen ansiomitali voidaan myöntää esimerkiksi henkilölle, joka on tehnyt merkittävää työtä yhdistyksen hallituksessa tai muutoin merkittävästi edesauttanut edistänyt CoMedia ry:n arvojen ja tarkoituksen mukaista toimintaa yhteisössä. Hopeisia ansiomitaleita voidaan myöntää vuosittain korkeintaan kolme kappaletta.

Kultainen ansiomerkki voidaan myöntää poikkeuksellisista ansioista yhdistyksen hyväksi (17§). Kultainen ansiomitali voidaan myöntää esimerkiksi pitkäaikaisesta työstä yhdistyksen tehtävissä tai yhdistyksen ansiokkaasta edustamisesta ylioppilaskunnan tai yliopiston luottamustoimissa. Kultaisia ansiomitaleita voidaan myöntää vuosittain korkeintaan yksi kappale.

Ansiomerkkien saajat päättää ansiomerkkityöryhmä, joka koostuu 4-6 jäsenestä. Työryhmässä tulee olla hallituksen puheenjohtajan lisäksi edustaja vähintään kahdesta aikaisemmasta hallituksesta. Lisäksi työryhmään voidaan kutsua alumneja sekä muita yhdistyksen toiminnassa merkittävästi mukana olleita henkilöitä. Työryhmän kokoonpano hyväksytään hallituksen kokouksessa.

CoMedia ry:n korkein kunnianosoitus on kunniajäsenyys, jonka yhdistyksen kokous kutsuu hallituksen tai ansiomerkkityöryhmän esityksestä. CoMedia ry:n kunniajäseneksi voidaan kutsua yhdistyksen nykyisiä tai entisiä jäseniä, jotka ovat toiminnallaan edistäneet yhdistyksen tarkoitusta ja periaatteita poikkeuksellisen merkittävästi yliopistoyhteisössä tai yhteiskunnassa.

Vuoden 2021 vuosijuhlissa hopeisen ansiomerkin saivat Antti Orava & Vilma Viertola.

Perinneohjesääntö on luettavissa kokonaisuudessaan täältä.

bottom of page