CoMedian työelämätapahtumassa 19.10. puhujina olivat Duunitorilta Lotta Viljamaa ja Mikko Martikainen. He kertoivat modernista työnhausta, tämän päivän työmarkkinoista ja työnhaun murroksesta.
Korona-ajan alussa työpaikkojen määrä lähti laskuun. Viime vuodenvaihteessa määrä lähti uudelleen nousemaan, ja onkin nyt aivan uudella tasolla. Tällä hetkellä monella alalla on jopa työvoimapulaa, sillä koronan myötä moni on päätynyt vaihtamaan alaa. Työelämä on kokenut suuren muutoksen, ja moni asia on luontaisesti vaatinut uudelleenjärjestelyä. Myös työnhaku on kehittynyt ja muuttunut. Vaasassa on havaittavissa samat trendit. Tällä hetkellä etsitään paljon asiantuntijoita ja konsultteja.
Perinteisen työhakemuksen merkitys vähenee koko ajan. Työnhaku on entistä keskustelevampaa ja vuorovaikutteisempaa. Helpot ja mobiiliystävälliset työnhakutavat yleistyvät ja sosiaalista mediaa hyödynnetään paljon julkisessa työnhaussa. Tämän vuoksi verkostoituminen on entistä tärkeämpää.
Duunitorilla on otettu käyttöön myös Duunitorin dialogi, jonka kautta työtä haetaan ilman CV:tä vastaamalla kysymyksiin. Tästä on tullut positiivista palautetta niin työnantajilta, kuin -hakijoilta. Duunitorin dialogi lisää keskusteluyhteyttä ja vuorovaikutusta. Se auttaa hakijaa avaamaan osaamistaan CV:n ulkopuolella avoimien vastauksien kautta. Se on myös matalan kynnyksen hakuväylä, jonka avulla on helppo tunnistaa potentiaalisimmat hakijat.
Duunitorin vinkkejä työnhakuun
Viritä välineet ja verkostot
Ota haltuun työnhakijan työkalut. Tallenna Duunivahti, selvitä alasi palkka ja vertaile eri paikkojen palkkoja keskenään. Duunitorin sivuilta löytyy kattava työnhakuopas ja työsuhdeopas, jotka auttavat monessa käytännön ongelmassa. Sivuilta pystyy myös perehtymään tarkemmin työmarkkinoihin ja tilastoihin.
Duunitorilta suositellaan myös olemaan aktiivinen, joustava, motivoitunut ja periksiantamaton. Hakemuksia tulee yleensä laittaa useita, jotta yksi tärppää. Duunitorilta sanotaan, että kaikki keinot ovat sallittuja työnhaussa. Hyödynnä siis verkostoa ja kerro aktiivisesti, että etsit töitä. Kannattaa myös ottaa sosiaalisen median mahdollisuudet käyttöön - kerro etsiväsi töitä, kerro mitä osaat, mitä olet tehnyt ja millainen persoona olet.
Tunne taitosi & tapasi
Duunitorilta vinkataan myös, että on tärkeää tietää oma osaaminen ja miten se kannattaa tuoda esiin. Hyviä tapoja on kertoa osaamisesta käytännön kautta. Voit siis kertoa esimerkiksi mitä olet konkreettisesti tehnyt. Oletko esimerkiksi ollut mukana vapaaehtoistyössä tai järjestöissä? Tai kenties olet harrastuksen kautta kerännyt tärkeää kokemusta. Hyvä tapa tuoda omaa osaamistaan esiin on myös kertoa mistä sinua yleensä kehutaan, tai missä usein neuvot muita. Jos sinulta kysellään usein apua saman teeman parista, se on varmastikin vahvuutesi!
Kannattaa myös tiedostaa sinulle sopivat työskentelytavat, jotta voit avata niitä työhakemuksessa tai -haastattelussa. Vahvuuksia voi myös sparrailla esimerkiksi tiimikaverin tai mentorin kanssa.
Kätevä apuväline omien taitojesi ja tapojesi tunnistamiseen on Duunitorin tyyppitesti. Pääset siihen tästä: https://duunitori.fi/tyyppitesti/.
Työnhaku on taito, jota voi harjoitella
Duunitorin nettisivuilta löytyy kattavasti vinkkejä ja oppaita työnhakuun. Pieleen menneisiin rekrytointiprosesseihin kannattaa suhtautua oppimiskokemuksena, sillä työnhakukin on taito, jonka voit opetella. Aina kannattaa myös pyytää palautetta! Katso lisää vinkkejä työnhakuun osoitteesta www.duunitori.fi.
Käy tutustumassa työelämätapahtuman materiaaleihin täältä!
Hyödyllisiä linkkejä:
www.duunitori.fi/tyoelama/tyonhakuopas www.duunitori.fi/palkat www.duunitori.fi/tyomarkkinaseuranta www.duunitori.fi/tyyppitesti
Teksti: Mira Tarkkanen
Kuva: Milla Heininen
Duunitori toimii CoMedian juhlavuoden yhteistyökumppanina.
Comments