Joka kevään mittava pääsykoeurakka käy tälläkin hetkellä kuumimmillaan, kun tuhannet tulevat opiskelijat pähkäilevät, miten pänttäämisestä saa mahdollisimman paljon irti. Loppukiri alkaa kuitenkin jo häämöttää Vaasan yliopiston viestinnän pääsykokeessa, kun aikaa kokeeseen on enää muutama viikko. Pääsykokeeseen valmistautuminen on jo itsessään stressaava ajatus, sillä siihen liitetään vahvasti kysymys tulevaisuuden suunnitelmista, itsetietoisuudesta ja jaksamisesta.
Lukiessaan on tärkeää muistaa, että monet muutkin ovat täsmälleen samassa tilanteessa. Hakijoita on monenlaista, eikä kenenkään polku tulevaan opinahjoon ole samanlainen. Kolme viestinnän opiskelijaa, Anette, Sara ja Viivi, kertovatkin nyt poluistaan Vaasaan ja kokemuksistaan pääsykokeeseen osallistumisesta ja siihen valmistautumisesta. Lisäksi he haluavat tukea mahdollisimman hyvin tulevia opiskelijoitaan heidän polullaan Vaasaan, ja tarjota käyttöön vinkkejä, joita he olisivat kaivanneet oman pääsykoekevään aikana.
Anette Lintilä, 3. vuosikurssi
Viestintä ei ollut itselleni aluksi mikään selkeä vaihtoehto, sillä en lukioaikoina tai heti lukion jälkeen ollut edes kuullut viestinnän opinnoista, eikä perinteinen toimittajan urakaan tuntunut siinä kohtaa täysin omalta jutulta. Useamman välivuoden ja pitkän oman polun etsinnän jälkeen kuulin ystäväni kautta, että Vaasan yliopistossa on mahdollista opiskella pääaineena viestintää. Tutkin aihetta lisää ja innostuin alasta. Tuli heti fiilis, että tämä voisi olla se oma juttu.
Keväällä 2018 aloinkin valmistautumaan tuleviin pääsykokeisiin. Koin pääsykoemateriaalin tosi mielenkiintoisena, ja artikkelikokoelman lukeminen tuntui alusta alkaen mielekkäältä. Kävin satunnaisesti töissä, mutta pääpainon keskitin lukemiseen. Tuolloin tuntui, että useamman vietetyn välivuoden jälkeen motivaatio lukemiseen oli todella kova. Itse en niinkään pyrkinyt oppimaan koealuetta täysin ulkoa, vaan ennemminkin pyrin saamaan hyvän kokonaiskäsityksen aihepiiristä. Saatoin lukea satunnaisesti myös muuta alaan liittyvää kirjallisuutta ja uutisointia, mistä koin olleen hyötyä myös kokeessa nimenomaan aihepiirin kokonaisvaltaisen ymmärtämisen kannalta.
''en niinkään pyrkinyt oppimaan koealuetta täysin ulkoa, vaan ennemminkin pyrin saamaan hyvän kokonaiskäsityksen aihepiiristä''
Kokeen jälkeen fiilikseni oli ennen kaikkea pettynyt, sillä ajattelin etukäteen, että pystyisin koetilanteessa toimimaan tyynen rauhallisesti ja hallitsisin ajankäytön. Pohdin jo mielessäni, mitä tekisin neljäntenä välivuotena, kunnes tulokset tulivat ja onnekseni sain kuin sainkin opiskelupaikan.
Jos nyt hakisin opiskelemaan, en missään nimessä stressaisi asiaa yhtä paljon! Kokeessa pyrkisin pitämään yllä zen-moodia ja luottamaan omaan osaamiseeni. Myös ajankäyttöä kokeessa kannattaa suunnitella etukäteen ja käydä mielessään läpi koetilannetta. Lukiessa kannattaa pitää riittävästi vapaapäiviä ja pyrkiä välillä ottamaan etäisyyttä koeaineistoon. Tsemppiä kaikille hakijoille pääsykokeeseen!
Sara Güven, 2. vuosikurssi
Aloitin pääsykokeeseen valmistautumisen keväällä 2019 ensimmäisen välivuoteni jälkeen suhteellisen myöhään, sillä olin käyttänyt alkukevään toiseen kokeeseen pänttäämiseen. Muistan, kuinka mahdottomalta ajatus sisään pääsystä tuntui enää siinä vaiheessa, kun kokeeseen oli aikaa enää kuukausi. Lisäksi motivaationi lukemiseen oli hyvin vähissä edellisen kokeen jälkeen. Olin kuitenkin ajoittanut kesälomani tälle ajalle, joten pystyin keskittymään täysin lukemiseen. Muistan myös ihailleeni pääsykoemateriaalia suuresti, sillä se tarjosi konkreettisen kuvan siitä, millaista viestintää on opiskella Vaasassa. Käytetyt esimerkit avasivat asiaa älyttömästi, ja erityisesti rahankäytön diskurssi on pinttynyt ikuisesti mieleeni.
Koetilanteessa muistan aluksi ajatelleeni, etten osaisi vastata yhteenkään kysymykseen, sillä ne tuntuivat ylitsepääsemättömän vaikeilta. Tilanne oli hyvin erilainen kuin mihin olin tottunut, ja äärettömän suuri motivaatio sisäänpääsystä tuntui lisäävän stressin määrää. Sain kuitenkin onnekseni lopulta päätettyä, etten voisi jättää vastaamatta kysymyksiin, ja loppujen lopuksi pienen pähkäilyn jälkeen tekstiä alkoi tulla jo sulavasti, ja itsevarmuuteni kasvoi. Olin tästä huolimatta varma, etten pääsisi kouluun, sillä olin lukenut paljon vähemmän kuin olin suunnitellut, enkä uskonut sen riittävän. Lopulta tulokset kuitenkin tulivat, ja onnekseni pääsin sisään unelmieni kouluun.
Toivon, että olisin tuolloin osannut sisäistää tekstiä paremmin. Uskon, että suurimmat epävarmuuteni lukemisessa kumpusivatkin siitä, etten ymmärtänyt mitä minun olisi tullut ymmärtää. Jos hakisin nyt uudestaan, yrittäisin keskittyä asioiden sisäistämiseen, enkä niinkään pakonomaiseen ulkoaopetteluun sekä asioihin, jotka tuntuvat tärkeiltä: usein oma vaisto on oikeassa tämän suhteen. Pyrkisin myös aikatauluttamaan lukemistani paremmin, ja luomaan sen ympärille rutiineja, joita on helppo noudattaa. Tahdonkin toivottaa kaikille hakijoille onnea kokeeseen - siitä selviää aivan varmasti!
Viivi Hinssa, 3. vuosikurssi
Vaikka omasta pääsykokeesta on kulunut jo hieman aikaa, on se jännitys edelleen mielessäni. Alasta kiinnostuin vain ja ainoastaan opinto-ohjaajani ansiosta. Kerroin hänelle, että pidän luovuudesta ja kirjoittamisesta, jolloin hän totesi minun olevan ihan selvä viestijä. Hain moneen paikkaan opiskelemaan viestintää, mutta panostin vain Vaasan yliopiston kokeeseen. Tiivis ja monipuolinen teksti kannusti keskittymään materiaaliin, ja asioiden oppiminen tuntui jopa mahdolliselta. Liian moneen pääsykokeeseen luettavana oli jonkun tärkeän filosofin ajatuksia, joista ei kukaan ymmärtänyt mitään. Vaasan yliopiston materiaali auttoi minua ymmärtämään viestinnän käytännöllisen puolen, mikä taas edisti tiedon soveltamista omiin kokemuksiini.
Haastavinta lukemisessa oli diskurssin ja representaation käsitteiden täydellinen ymmärtäminen. Opittavaa asiaa oli niin paljon, että yksittäisten käsitteiden opettelu tuntui hankalalta. Ennen kuin kukaan säikähtää, näitä käsitteitä ei välttämättä täysin ymmärrä koskaan. Ei siis haittaa, jos et kokeessa ole asiantuntija. Aika on varmasti kullannut muistoni, minkä takia oma luku-urakkani ei muistaakseni tuntunut pahalta. Taisin lukea materiaalin kaksi kertaa läpi, tietenkin keskityin erikseen tarkemmin yksittäisiin käsitteisiin. En oikeastaan tekisi prosessissa mitään toisin, ehkä olisin voinut lukea enemmän, mutta tämäkin lukupanos riitti. Itse koetilanne oli minulle aika kamala, koska jännitin todella paljon. Lisäksi yliopiston sali tuntui todella isolta, en ollut tottunut luentosalien koviin penkkeihin ja olin juuri äskettäin selvinnyt lukion eväsretkistä. Sain kuitenkin kokeen tehtyä, ja olin itseeni ihan tyytyväinen. Epävarmuus oli silti päällimmäisenä mielessä.
Kaikki päättyi hyvin, koska pääsin Vaasan yliopistoon opiskelemaan rakastamaani alaa. Olin aika varmasti yksi viimeisistä, joka hyväksyttiin opiskelijaksi, sillä koulupaikkani oli kiinni alle pisteestä. Opintojen alussa häpesin tätä vähän, mutta pikkuhiljaa ymmärsin, että eihän sillä ole mitään väliä, miten opiskelemaan on päätynyt. Ja jos en olisi päässyt opiskelemaan, niin ei sekään olisi ollut maailmanloppu. Haluankin toivottaa tsemppiä kaikille, joilla tämä urakka on käynnissä!
CoMedian hallituksen vinkit pääsykoeurakasta selviämiseen:
Rytmitä päivät ja tee selkeä ero lukemisen ja vapaa-ajan välille.
Muista pitää taukoja, mutta päätä taukojen pituus etukäteen. Näin opiskeluflow ei pääse karkaamaan.
Pidä viikossa ainakin yksi lepopäivä, jolloin et edes mieti pääsykokeita.
Opiskele ystävän kanssa, jolloin saatte motivoitua toinen toisianne - luettavan aineiston ei tarvitse olla sama!
Asioiden läpikäynti ja aiheista keskustelu kaverin kanssa helpottaa asioiden sisäistämistä.
Tee tauolla jotakin muuta, kuin puhelimen selausta. Lyhyt kävely, musiikin kuuntelu, tiskaaminen yms. saa palautumaan paremmin ja aivot saavat hetken hengähtää.
Jos mahdollista, niin opiskele muualla kuin kotona. Kirjasto yms. on loistava paikka opiskella ja erilainen ympäristö myös auttaa keskittymään. Jos opiskelet muualla kuin kotona, niin lepääminenkin on helpompaa, kun pääsykoeasiat voi päivän päätteeksi jättää kirjastoon.
Opettele diskurssin ja representaation käsitteet hyvin.
Kirjoita tärkeimmät ja vaikeimmat käsitteet ylös, jotta opit ne mahdollisimman hyvin.
Yritä pohtia oppimaasi teoriaa käytännöllisestä näkökulmasta.
Lue pääsykoetilanteen ohjeet tarkasti läpi, jotta sinun ei tarvitse jännittää sitä, miten kokeessa toimitaan.
Varmista koepaikkasi moneen kertaan ja muista henkilöllisyystodistus pääsykokeeseen!
--
Onnea kokeeseen kaikille hakijoille! Toivottavasti nähdään syksyllä.
- Callitus 2021 <3
Comments