Valtakunnallinen, viestinnän ja journalistiikan opiskelijoiden vuoden päätapahtuma, Ydinviesti järjestettiin 19.-20.11.2021 perinteisesti Jyväskylän läheisyydessä, Vaajakoskella. Vuoden 2020 Ydinviesti jouduttiin harmillisesti perumaan koronapandemian vuoksi, joten odotuksen ja jännityksen intensiteetti oli huipussaan suuren päivän vihdoin koittaessa. Kaksipäiväinen tapahtuma sisälsi muihin alan opiskelijoihin tutustumista, tiukkaa faktaa, ryhmätyöskentelyä yhteistyökumppaneiden case-tehtävien osalta sekä tietenkin yllin kyllin hauskanpitoa.
Mitä tuleman pitää?
Ensimmäisen illan, Ilokiven etkoilla tutustuimme osallistujien kesken rennon speedfriendingin parissa, nautimme hyvästä ruoasta ja tapasimme tapahtuman perustajajäsenet sekä kuulimme tervehdyksen viestintäalan ammattilaisten ja viestintää opiskelevien ammattijärjestö Viesti ry:ltä. Vuonna 2017 alkunsa saanut Ydinviesti juontaa juurensa tarpeeseen ja ajatukseen valtakunnallisesta viestinnän ja journalistiikan opiskelijoiden asiatapahtumasta. Kyseisenlaisia, asiapitoisia viestintäalan tapahtumia ei Ydinviestin lisäksi juurikaan ole, joten osallistujan perspektiivistä mahdollisuus osallistua oli äärimmäisen arvokas. Ajatus tällaisista, valtakunnallisista kokoontumisajoista on alkuperäisesti lähtöisin Viestiltä ja ProComilta, joista ensimmäisenä mainittu kartoittikin etkoilla alan ammattiliittoon kuulumisprosenttia, ammattiliiton jäsenyyden hyödyistä ja eduista kertoen.
Päivä käyntiin keynotella
Pääpäivän aikana kuulimme Villa Jääskelässä keynote-puheen Elina Lappalaiselta, joka presentoi itsensä brändäämisestä toimittajana. Esitys herätti paljon ajatuksia liittyen persoonakeskeisyyden ja henkilökohtaistumisen merkityksellisyyteen – onhan henkilöbrändäys paljon puhututtanut aihe mediassa ja toimittajien keskuudessa. Lappalainen nosti esiin työn ja vapaa-ajan erottamisen haasteita sekä aiheesta puhumisen arkuutta. Yleisökysymysten aikana aiheet markkina-arvosta mediayritysten maineenhallintaan nousivat esiin, ja keskustelu oli hyvinkin hedelmällistä. Itseäni kiinnosti myös nykyajan työmarkkinoiden dynaaminen luonne, joilla ei ole tavatonta, että journalisti hyppää urallaan viestijän saappaisiin – tai toisin päin. Jäin itse pohtimaan myös esimerkiksi sitä, tuleeko oma, sosiaalisen median parissa kasvanut sukupolveni puhumaan lainkaan varsinaisesta itsensä brändäämisestä, vai pikemminkin pelkästään viestinnästä.
"Koin kuitenkin, että juuri erilaisten organisaatioiden ja yritysten kohtaaminen opetti paljon viestinnän kentän laajuudesta ja avarsi kunkin osallistujan näkemystä".
Casejen puintia workshopeissa
Tapahtuman pääohjelmanumerossa saimme laittaa kädet saveen työpajoissa, joissa ratkoimme viestintään ja journalistiikkaan pureutuvia, todellisen työelämän haasteita. Työpajojen teemoina toimivat tänä vuonna Jyväskylän kaupunki, Traficom, Verohallinto, Metsähallitus, Suomen Podcastmedia sekä tapahtuman pääyhteistyökumppani, Suomen Ekonomit. Workshopit toteutettiin pienryhmissä, joista omassani syvennyimme Metsähallituksen viestintästrategiaan ja suunnittelimme uudistuneen konseptin Metsähallituksen tulosraportin julkistamisesta medialle. Metsähallitus on valtion liikelaitos ja sen toiminta on varsin laajaa, joka toi oman haasteensa työskentelyyn. Koin kuitenkin, että juuri erilaisten organisaatioiden ja yritysten kohtaaminen opetti paljon viestinnän kentän laajuudesta ja avarsi kunkin osallistujan näkemystä. Työelämälähtöisten toimeksiantojen parissa työskentely lienee tähänastisten opintojeni antoisin kokemus, joka antoi konkreettisen kuvan alamme työn luonteesta ja mahdollisti asioihin vaikuttamisen jo tässä vaiheessa opintoja ja omaa uraa.
Innostusta opintoihin ja työelämään
Työpajoissa työstettyjen esitysten valmistumisen jälkeen esittelimme tuotokset koko Ydinviestikansalle ja vastaanotimme palautetta kultakin organisaatiolta. Palautteen saaminen tuntui hyvin merkitykselliseltä ja sille oli varattu riittävästi aikaa ohjelma-aikataulusta. Toisaalta pääsimme antamaan palautetta myös toiseen suuntaan ja työskentelystä jäi vahvasti sellainen kuva, että kaikki osallistujat hyötyivät yhteistyöstä. Lauantain viimeisenä puhujana toimi Suomen Ekonomit ja aiheena olivat palkkaerot, jotka todellisena työelämän haasteena ja epäkohtana koskettavat myös viestintä- ja media-alaa.
Päivän päätteeksi nautimme vielä kolmen ruokalajin illallisen, joka viimeistään antoi erittäin kohtuulliselle osallistumismaksulle vastinetta ja kruunasi pitkän, mutta antoisan päivän. Ruokailun ja seurustelun lomassa jaettiin palkintoja päivän mittaan meemikilpailuun osallistuneille ja Ydinviesti-bingoa suorittaneille. Ilta jatkui rennoissa merkeissä beer pongia pelaillen ja saunoen, onhan tulevien kollegoiden kanssa paljussa rupattelu aina enemmän kuin hyvä idea!
Mitä jäi käteen?
Viikonloppu tarjosi innostavan ympäristön soveltaa ja syventää omaa osaamista ja tunnistaa kunkin, tämänhetkisiä vahvuuksia ja heikkouksia viestijänä. Tapahtuman, jokseenkin haasteellinen ajankohta ja vallitseva poikkeusaika saattoivat vähentää sen suosiota Vaasan viestijöiden keskuudessa, mutta se ei estänyt hyvää meininkiä Villa Jääskelässä. Osallistujia oli useasta Suomen kaupungista ja verkostoituminen muihin opiskelijoihin oli helppoa ja mielekästä. Eri opintojen vaiheissa olevien opiskelijoiden kanssa keskustelu loi syvyyttä oman osaamisen hallintaan ja inspiroi ainakin itseäni valtavasti. Myös tapahtumaan osallistuneiden organisaatioiden edustajien kanssa verkostoituminen tuntui äärimmäisen hyödylliseltä tulevaa työelämää ja sen oman jutun löytymistä ajatellen.
Kannattiko mennä?
Ydinviesti edistää viestinnän alan opiskelijoiden valmiuksia työelämään ja koin, että tapahtumassa vallitsi kannustava ilmapiiri, joka rohkaisi kulkemaan ammatillisia unelmiaan kohti. Posket hymyilystä kipeänä ja karaoken jälkeinen ääni käheänä voin sanoa, että teen kaikkeni päästäkseni kokemaan Ydinviestin uudelleen ensi vuonna. Näin ensimmäisen vuoden opiskelijana ja täten ensimmäistä kertaa Ydinviestissä olleena, voin suositella tapahtumaa lämpimästi ihan jokaiselle viestijälle!
Jenna Laine
Kuvat: Iida Kortevaara & Jenna Laine
Commenti